Odigrao se 3. Turnir Tesla amaterske lige u Nedjelju 6. Studenog 2022.

 

Rezultate možete pogledati na sljedećem linku.

 

 

Tablica poredka nakon 3. turnira dostupna je ovdje.

 

3.Turnir je dostupan u snimci koju donosimo u nastavku.

 

 

U nedjelju 13. Studenog  je završen TESLA TURNIR PAROVA na kojem je učestvovalo 14 parova.

Pobjedu u finalnom meču par Špiro Cokarić-Tomislav Šušić protiv Ivo Milin-Mladen Kelava  odnijeli su pobjedu rezultatom 8 – 2, igrala se disciplina 10-ball.

 

 

 

 

 

Rezultate možete pogledati na linku.

 

Snimka TESLA TURNIR PAROVA dostupna je u nastavku.

 

 

U Nedjelju 20. Studenog 2022. Igra se 4. Turnir Tesla amaterske lige

Prijaviti se možete putem linka.

Za igrače koji se žele prijaviti a nisu učestvovali na turniru napomena pri ulazu na stranicu:

  • Prilikom ulaska na stranicu pratite upustva za prijavu
  • Morate stvoriti besplatni profil s kojim se možete prijaviti za sudjelovanje na turniru kao I na svim ostalim turnirima koji su aktivni ili nadilazeći na CueScore stranici.
  • Za postojeće učesnike, odnosi se na igrače koji su igrali na dva odigrana turnira, več su napravljeni profile samo ih moraju preuzet putem svog e maila. Informacije putem facebook stranice BB Tesla.

Prijenos cijeloga 4. turnira možete pratiti ovdje preko našeg portala Dalmacija Danas.

 

 

Zanimljivosti I činjenice iz svijeta biljara

Oprema

Osim kugli, štapa i stola, za neometano odvijanje igre potrebno je još nekoliko predmeta; među njima najbitniji su „trokut“, „kiks“(kreda) i pomoćni štapovi. Određeni broj profesionalaca nosi posebnu rukavicu na slabijoj ruci, odnosno onoj koja ne drži štap, u svrhu njegovog kvalitetnijeg klizanja po ruci koja stabilizira ciljanje. Danas ćemo se pozabaviti sa štapovima.

Štap

Štap (kefra. queue) nužan je za normalan tijek igre; igračima se dopušta udarati kugle samo njegovom kapicom (vrhom) izrađenom od tvrdo štavljene kože. Izuzevši snooker, gdje igrač tijekom čitave karijere zbog efikasnosti nastoji ne mijenjati štap, ostale inačice biljara karakterizira uporaba većeg broja štapova unutar jednog dvoboja, ovisno o prirodi udarca koji se treba izvesti. Štapovi nisu jednodjelni, nego se najčešće dva dijela spajaju na određenom mjestu. Najbolje igraće osobine imaju štapovi izrađeni od drveta (javor, jasen...) dok se po kafićima mogu često pronaći štapovi od umjetnih materijala (grafit, plastika) koji, iako skromnih mogućnosti za igru, imaju osobinu da ih je nemoguće slomiti, što je u ambijentu gdje su piće i glazba primarni sadržaji puno važnije od toga kakvi se potezi njima mogu odigrati.

Snooker

Kapica štapa za snooker uža je od svih ostalih; njen promjer iznosi 8,5-11 mm, što omogućuje dodatnu preciznost prilikom manevriranja bijelom kuglom. Ono što izdvaja štapove za snooker od ostalih jest činjenica da na njihovoj okrugloj dršci postoji ravna ploha koja omogućuje igraču da štap drži okrenut (oko svoje osi) uvijek na isti način, odnosno da ga zakreće tijekom igre kako bi ravnomjerno rabio vrh štapa i pravilno ga trošio. Osim toga, mjesto spajanja (najčešće) dvaju dijelova štapa udaljeno je od sredine prema dršku na 66%-75% ukupne duljine. Kvalitetni štapovi za snooker izrađuju se od drva jasena.

Ostale inačice biljara

Igračima osmice, devetke i sličnih inačica svojstvena je uporaba većeg broja štapova unutar jednog dvoboja. Štap za početno razbijanje kugli teži je od onog kojim se igra ostatak dvoboja, iako većina igrača ima i deblji te širi štap za „massé“ („felšane“) udarce kojima se služe i prilikom preskakanja kugli („jump shot“). Najfiniji štap koji se i najčešće upotrebljava težak je između 500 i 600 grama (18-21 unca), dok onaj za „massé“ udarce teži i do 850 grama (30 unca). Promjer kapice (vrha) „normalnog“ štapa iznosi 12,75-13,25 mm.

Štapovi namijenjeni karambolu u pravilu lakši su i kraći od ostalih; dugi su oko 140 cm (10–20 cm manje od drugih) i težine 470-520 g. Kapica je također manjeg promjera (11–12 mm), što smanjuje mogućnost pogreške prilikom manevriranja težim kuglama za karambol. Štapovi bivaju izrađeni od kvalitetnog sjevernoameričkog drva javora.

 

Nagradna igra

Naravno kao I što smo najavili svaki tjedan za vas imamo pitanje iz svijeta biljara.

Prije samog pitanja dužni smo vam odgovor na prošlotjedno pitanje:

Karambol je zajednički naziv za igre na stolu bez rupa (džepova)?

Odgovor:

DA

Ovotjedno pitanje:

Osim kugli, štapa i stola, za neometano odvijanje igre potrebno je još nekoliko predmeta; među njima najbitniji su?

  1. “trokut“, “kiks“ i pomoćni štapovi
  2. “alat za popravak štapa” i “stolica”
  3. “kapa” i “ručnik za ruke”

Odgovore s točnim slovom  poslati na SMS broj 095 355 3533.

Propozicije nagradne igre:

  • Šalje se tekstualna poruka s odgovorom a), b) ili c) na broj 095 355 3533
  • Poruku se može poslati samo jedanput, slanje druge poruke s istog telefonskog broja , automatski se odbacuje
  • Dvoje najbržih koji odgovore točno na postavljeno pitanje osvajaju nagradu
  • Nagrada uključuje dva sata besplatnog biljara i jedno piće po vlastitom izboru za četiri osobe (u četiri osobe uključen je i dobitnik nagrade) svakom od dvoje najbržih
  • Nagradu možete iskoristiti u roku od 30 dana od dana slanja poruke
  • Nagrađeni će biti obaviješteni putem Mobilnog telefona s kojeg je poslana poruka
  • Ako se u Biljar bar Tesla održava bilo kakva vrsta natjecanja (npr. turnir, liga, državno prvenstvo), nagradu nije moguće iskoristiti taj dan nego neki drugi.