Kao što smo prošli tjedan najavili startala je Tesla amaterska liga u kojoj se natječe dvadeset i jedan biljarist amater.

Tablica nakon 1. turnira izgleda ovako:

https://cuescore.com/ranking/Tesla+AMATERSKA+LIGA/19692280

Zanimljivosti I činjenice iz svijeta biljara

Povjesničari su složni oko činjenice da se biljar razvio na prijelazu iz četrnaestog u petnaesto stoljeće od igara koje su se odvijale na travi (odatle učestala uporaba zelene boje na biljarskim stolovima), odakle se zaključuje da su, slikovito rečeno, sportska „rodbina“ biljara golf i kriket, a „svojta“ kuglanje i boćanje. Biljar je u zatvoreni prostor prvi premjestio francuski vladar Luj XI. davne 1470. godine, a ta igra prelazi Atlantik početkom devetnaestog stoljeća.

Otprilike u isto vrijeme, 1813. godine, prvi put spominje se biljar u Hrvatskoj; igralo se na prvom katu zagrebačke kule Lotrščak. Hrvatski biljarski savez osnovan je 1992. godine, a prvi turnir organiziran je 1993. godine i nazvan „Croatia Cup“. HBS je aktivan i organizira natjecanja u svim inačicama biljara.

 

Naravno kao i što smo najavili svaki tjedan za vas imamo pitanje iz svijeta biljara.

Prije samog pitanja dužni smo vam odgovor na prošlotjedno pitanje:

 

Da li prilikom odigravanja pojedine partije biljara može biti neriješeno?

 

Odgovor:

Kratak odgovor je Da, prilikom odigravanja partije biljara može biti nerješeno (remi).

 

 
NERIJEŠENA PARTIJA - Ukoliko u sučevoj procjeni ni jedan od natjecatelja ne namjerava pobijediti određenu partiju, sudac može najaviti da ukoliko u slijedeće tri uzastopne izmjene na stolu ne bude vidljivog pomaka u partiji, partija završava kao neriješena. Kugle se tada ponovno slažu u trokut, a natjecatelj koji je započeo neriješenu partiju ponovno otvara trokut.

 

 

 

Ovotjedno pitanje:

Kad je osnovan Hrvatski biljarski savez?

a) 1992.
b) 1993.
c) 1996.

Odgovore a, b ili c poslati na SMS broj 095 355 3533.

Propozicije nagradne igre:

- Šalje se tekstualna poruka s odgovorom DA ili NE na broj 095 355 3533
- Poruku se može poslati samo jedanput, slanje druge poruke s istog telefonskog broja , automatski se odbacuje
- Dvoje najbržih koji odgovore točno na postavljeno pitanje osvajaju nagradu
- Nagrada uključuje dva sata besplatnog biljara i jedno piće po vlastitom izboru za četiri osobe (u četiri osobe uključen je i dobitnik nagrade) svakom od dvoje najbržih
- Nagradu možete iskoristiti u roku od 30 dana od dana slanja poruke
- Nagrađeni će biti obaviješteni putem Mobilnog telefona s kojeg je poslana poruka
- Ako se u Biljar bar Tesla održava bilo kakva vrsta natjecanja (npr. turnir, liga, državno prvenstvo), nagradu nije moguće iskoristiti taj dan nego neki drugi.

 

 

ORIGINALNI ČLANAK: https://www.dalmacijadanas.hr/pocela-tesla-amaterska-liga-donosimo-rezultate-a-vama-priliku-za-osvojiti-vrijednu-nagradu/