Når man snakker om biljard, mener man som regel det klassiske spillet med en hvit køball, 15 nummererte kuler og et bord med 6 hull. Men biljard er egentlig en samlebetegnelse på ulike presisjonsspill med lignende egenskaper.
Pool er varianten som er mest vanlig i Norge, og som vi i dagligtalen ofte bare kaller biljard. Her er ti fakta du kanskje ikke visste om biljard.
De offisielle grenene for biljard i sportssammenheng er carambole, snooker og pool. Carambole har en rød kule, en hvit køball og en gul køball, og spilles på et bord uten hull. Snooker spilles på et større bord med 6 hull og 22 små kuler. Pool er den klassiske varianten med 6 hull og 16 kuler.
Opprinnelsen av biljard er ukjent, men den tidligste formen vi kjenner til var et crocket-lignende spill som ble spilt utendørs med køer. Dette foregikk i England og Frankrike på 14- og 1500-tallet. Senere ble spillet flyttet innendørs og spilt på bord. Den grønne fargen på duken sies å stamme fra tiden der biljard ble spilt på gress.
Det første biljardbordet, som ligner de bordene vi kjenner i dag, sies å ha blitt laget i 1470 for Ludvig XI, som var konge av Frankrike fra 1461 til 1483. Dette ble trolig brukt som et selskapsspill blant de adelige da biljard på denne tiden kun var et spill for overklassen.
På 1800-tallet ble spillet mer utbredt i store deler av verden og utviklet seg til å være et spill for allmennheten. I Norge ble de første carambolebordene importert like etter første verdenskrig, men pool ble ikke populært i Norge før på 1970-tallet.
I dag spilles det store pool- og snookermesterskap verden over, og du har kanskje hørt folk snakke om at de spiller på disse begivenhetene på nettet. Men selv om det å spille på online casino er relativt nytt, kan de tidligste formene for gambling spores tilbake flere tusen år. Betting på biljard begynte i organisert form da turneringene oppstod på 1800-tallet.
I 1873 var biljard den første sporten som hadde et verdensmesterskap, og biljardturneringer og mesterskap ble jevnlig avholdt fra 1878 og utover. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet dukket flere og flere biljardhaller opp i USA og deler av Europa, hvor det ble avholdt uoffisielle og offisielle konkurranser.
Du kjenner sikker til den tragiske historien der elefanter ble skutt for elfenbenet sitt, som skulle brukes til blant annet pianotangenter. De første biljardkulene ble også laget av elfenben. I 1865 ble det utviklet et komposittmateriale som lignet elfenben (celluloid), som ble brukt til biljardkuler. I dag brukes kunstharpiks.
Biljard er et spill for alle. Man trenger ikke være godt trent, og det kreves ikke spesielle egenskaper slik det gjør i andre idretter. Med litt øvelse kan så og så alle bli mestere i biljard, uavhengig av utgangspunkt.
Utføring av spesielle triks for hvordan man skyter ned kulene i hullene er en egen kunst, og det er egne konkurranser for nettopp dette. Hvis du søker opp “pool trickshot” på nettet kan du se utrolige eksempler på hva som er mulig å utrette på et biljardbord. Kanskje lærer du noen triks selv også?
“Hustling” er kunsten ved å lure motstanderne til å tro at man er dårligere enn man er før man snur om og lopper dem for penger. Dette har vært svært utpreget i biljardkulturen gjennom tidene. Filmene The Hustler og The Color of Money er gode eksempler fra populærkulturen på nettopp dette.