Shopping cart

България с медал от Евротура в Австрия

Снимка: EPBF

Кристина Златева с бронзово отличие в надпреварата при жените, Георги Георгиев даде всичко от себе си, но остана 17-ти сред 246 състезатели

Поредно впечатляващо представяне записаха българските състезатели по билярд, които взеха участие на Евротур от календара на EPBF. В курорта Санкт Йохан им Понгау, където се състоя форумът от 14-17 април, бяхме представени от Георги Георгиев, Калин Върбанов, Ивелин Боянов и най-успешната ни състезателка при дамите - Кристина Златева. Именно тя постигна и най- впечатляващия успех, завършвайки на трето място в дамската надпреавара. 

По пътя съм медала, състезателката на СК "Академията" премина последователно през Кристин Волери от Швейцария, традиционно силната Ина Каплан от Германия, Алара Гафари от Кипър и полякинята Оливия Залевска на 1/4 финал, преди да отстъпи в полуфинала пред Вероника Ивановскайа също от Бундестима. Срещата завърши при резултат 7-5, а Криси имаше своите шансове да спечели двубоя. Въпреки това тя постигна нов забележителен успех след добрите класирания през календарната 2022 година, както и по време на турнето й в Съединените щати по-рано през тази година. 

При мъжете в убийствената конкуренция на топ състезатели Георги Георгиев отпадна на 1/16 финалите. След слаб първи ден за Георгиев и загуба в първия кръг от норвежеца Йонас-Квалсунд Хансен с 3-9. "калкулатора" превключи на 6-та предавка, записвайки точно толкова последователни победи, най-впечатляващата от които срещу бившия световния шампион - Ралф Суке с 9-8. За Георги това е втора поредна победа срещу опитният германец и трета в рамките на една година, след като преди месеци той взе скалпа и на световния шампион от 2003 и 2013 г. Торстен Хохман. 

За съжаление след натрупалата се умора от последователните срещи в потока на загубилите, Георги трябваше да се изправи срещу един от най-силните австрийци, достигнал финал на US Open през 2022 - Максимилиан Лехнер. Двубоят ще се запомни с това, че след краят му Лехнер заяви, че съперникът му е играел прекалено бавно и че е очаквал, че ще започне да греши след въвеждането на часовник. "Не съм от най-бързите играчи, знам това, но съперникът ми днес игра на забавен каданс", допълни още той. Въпреки загубата с 9-5 Георги Георгиев напусна надпреварата с вдигната глава и с надежди за още по-добри игри в бъдеще. 

Другите ни двама представители в надпреварата също оставиха своята следа в турнира. Калин Върбанов завърши на крайното 65-то място от 245 състезатели. Той беше единственият ни състезател. който не допусна загуба в рамките на първия ден от турнира в австрийския курорт Санкт Йохан им Понгау. След две убедителни победи, Върбанов преклони глава пред опитният Конрад Южчичин, а в потока на загубилите жребият беше още по-безмилостен към него, изпращайки го в пряк дуел с унгарската сензация в последните две години - Оливър Жолноки. В този двубой състезателят на "Академията" отсъпи с 9-3.

Последният български представител - Ивелин Боянов също имаше тежък жребий - в първия кръг той загуби с 9-7  от коравия нидерландец Ян Ремпе след като имаше преднина от 7-6, а след това в потока на загубилите той записа победа и загуба. Поражението с 9-6 от нашумелия през последната година представител на домакините Даниел Гутенбергер сложи край на участието на Боянов в турнира, но той също остави отлични впетатления с играта си. 

Турнирите съответно при мъжете и при жените завършиха с триумфи на състезатели от Бундестима. Вероника Ивановскайа победи Бояна Шарац със 7-3, докато "кралят на Алпите", както беше наречен от оргназаторите след успеха си  - Джошуа Филър, надделя във финала срещу полския талант Даниел Мациол с крайното 9-5.

Published Apr 18, 2023

Comments

Chat ()
Last message from:
    Please log in to comment