Obavijest za igrače 3. Turnira Tesla amaterske lige, donosimo zanimljivosti i činjenice iz svijeta biljara u suradnji s Biljar barom Tesla.

 

Obavještavamo vas da se 3. Turnir Tesla amaterske lige održava u nedjelju 6. studenog 2022. s početkom u 14:00 sati.

Prijaviti se možete putem linka: https://cuescore.com/billiardtesla/tournaments

 

Za igrače koji se žele prijaviti a nisu učestvovali na turniru napomena pri ulazu na stranicu:

  • Prilikom ulaska na stranicu pratite upustva za prijavu
  • Morate stvoriti besplatni profil s kojim se možete prijaviti za sudjelovanje na turniru kao I na svim ostalim turnirima koji su aktivni ili nadilazeći na CueScore stranici.
  • Za postojeće učesnike, odnosi se na igrače koji su igrali na dva odigrana turnira, več su napravljeni profile samo ih moraju preuzet putem svog e maila. Informacije putem facebook stranice BB Tesla.

Prijenos cijeloga turnira možete pratiti preko našeg portala Dalmacija Danas.

  1. Turnir je dostupan u snimci na sljedećem linku:

 

 

 

 

 

Tablica poretka nakon 2. turnira na sljedećem linku:

https://cuescore.com/ranking/Tesla+AMATERSKA+LIGA/19692280

 

Zanimljivosti I činjenice iz svijeta biljara.

Biljar ili bilijar opsežan je pojam koji označava širok spektar igara za čije je odigravanje potreban stol prekriven posebnim platnom, štap (ke) i određen broj kugli. Natjecanje može biti pojedinačno („jedan na jedan“) ili u parovima. Igrači(ce) za pomicanje kugli služe se isključivo vrhom štapa prema jasno određenim pravilima. Usprkos višestoljetnoj  popularnosti biljara kao omiljene zabave i razbibrige, profesionalno doba nastupilo je tek sredinom 20. stoljeća. Osim u posebnim klubovima namijenjenim igranju raznih inačica biljara, stolovi posvećeni neformalnoj igri uz mnogo opuštenija pravila nalaze se u povećem broju kafića.

 

 

Tri su glavne podjele igre, zasnovane na svojstvima stola:

  • karambol (Carom Billiard)- zajednički naziv za igre na stolu bez rupa (džepova) na kojem igrač u jednom udarcu nastoji vlastitom kuglom pogoditi protivničku i zajedničku;
  • igre na stolovima s rupama (Pool) - u ovu kategoriju spadaju popularne osmicadevetka, kao i desetkastraight pool i ostale inačice; (u idučem članku objašnjenje igara)
  • snooker- jedinstvena igra, je sport preciznosti u kojem se igra odvija na stolu oblika pravokutnika prekrivenim zelenom podlogom. Mjere stola su, izražene u SI sustavu, 3.66x1.83m, a rupe se nalaze u sva četiri kuta stola, dok su još dvije smještene u sredini stola, svaka s jedne strane. Za natjecateljsku igru potrebna su dva (pojedinačno natjecanje) ili četiri igrača (parovi), štap, bijela kugla (cueball), petnaest crvenih kugli (svaka vrijedi jedan bod) i šest boja čija je vrijednost od 2 do 7, ovisno koja je kugla ubačena. Igrač (ili momčad) osvaja frame nakon što postigne veći broj bodova od suparnika koristeći isključivo vrh štapa sa svrhom ubacivanja crvenih i ostalih kugli po unaprijed određenim pravilima. Svaki dvoboj (meč, match) sastoji se od unaprijed dogovorenoga broja frameova, a pobjeđuje igrač ili momčad s većim brojem osvojenih frameova.
  • Joe Davis. Najbolji igrač snookera svih vremena. Osvojio je 15 naslova svjetskog prvaka:, 1928., 1929., 1930., 1931., 1932., 1933., 1934., 1935., 1936., 1937., 1938., 1939., 1940., 1946.

 

Kako igrati bilijar (karambol biljar)

Ovo je jedna od prvih verzija biljara i vjeruje se da su bilijar i snooker izvedeni iz karambol biljara. Ova verzija biljara igra se na stolu bez džepova i koristi samo tri kugle; Bijela, žuta i crvena lopta. Žuta lopta se ponekad zamjenjuje bijelom kuglom s crnim točkicama.

Postavljen stol za biljar karambol ili biljar s 3 jastuka

Cilj igre je osvojiti najviše bodova. Bodove osvajate udarcem obje lopte u jednom udarcu. Zvuči jednostavno? Evo gdje postaje nezgodno. Da bi se računala kao poen, vaša bijela kugla mora pogoditi tri banke prije nego pogodi drugu kuglu.

Igrač koji postigne unaprijed određeni rezultat pobjeđuje u igri. Ova igra se također naziva 3-

Naravno kao I što smo najavili svaki tjedan za vas imamo pitanje iz svijeta biljara.

Prije samog pitanja dužni smo vam odgovor na prošlotjedno pitanje:

Kad je osnovan Hrvatski biljarski savez?

Odgovor:

Hrvatski biljarski savez osnovan je 1992 godine, odgovor je bio pod slovom a)

Ovotjedno pitanje:

Karambol je zajednički naziv za igre na stolu bez rupa (džepova)?

Odgovore DA ili NE  poslati na SMS broj 095 355 3533.

 

 

Propozicije nagradne igre:

 

  • Šalje se tekstualna poruka s odgovorom DA ili NE na broj 095 355 3533
  • Poruku se može poslati samo jedanput, slanje druge poruke s istog telefonskog broja , automatski se odbacuje
  • Dvoje najbržih koji odgovore točno na postavljeno pitanje osvajaju nagradu
  • Nagrada uključuje dva sata besplatnog biljara i jedno piće po vlastitom izboru za četiri osobe (u četiri osobe uključen je i dobitnik nagrade) svakom od dvoje najbržih
  • Nagradu možete iskoristiti u roku od 30 dana od dana slanja poruke
  • Nagrađeni će biti obaviješteni putem Mobilnog telefona s kojeg je poslana poruka
  • Ako se u Biljar bar Tesla održava bilo kakva vrsta natjecanja (npr. turnir, liga, državno prvenstvo), nagradu nije moguće iskoristiti taj dan nego neki drugi.